De beste menukaart die ik tot nu toe heb gezien!

Ik werk een tijdje vanuit Zwitserland en gisteren gingen we weer lekker uit eten. “Hé, ze hebben een nieuwe menukaart hier” zei mijn vriend. Ik opende de menukaart en raakte helemaal enthousiast: “Wauw! Dit is serieus de beste menukaart die ik tot nu toe heb gezien! Die ik niet zelf gemaakt heb dan”. Genoeg reden om even met jou te delen, waarom deze menukaart goed is. Wat is er zo slim aan deze menukaart? Je leest het in deze menukaart review.

Eerst even een duidelijke afbeelding, zodat je deze menukaart ook goed kunt zien:

overzicht-de-beste-menukaart

Menukaart review – wat is zo slim aan deze menukaart?

 • Opvallende gerechten

  Eigenlijk is het overgrote gedeelte van de menukaart niet super duidelijk te lezen. Het kleurcontrast tussen de achtergrond (beige) en de meeste tekst (licht groen) is niet erg groot. Zeker in het donker is het lastiger te lezen. Daardoor vallen de gerechten die in het rood gedrukt zijn, extra op. Dit zijn (hopelijk) de gerechten waarvan ze graag meer verkopen, bijvoorbeeld met een hogere winstmarge.

 • We love whitespace

  Naast dat ik de vormgeving die ik heel tof vind, is het overzichtelijk. Het is een menukaart van een pizzeria. Stel je even de ‘standaard’ pizzakaart voor: vaak een lijst met heel veel gerechten. Slechts kleine variaties in de ingrediënten. Lastig om te vergelijken. Hier duidelijk niet. Er is veel gebruik gemaakt van witruimte. Daardoor wordt kiezen voor de gasten makkelijker.

 • Accenten

  Iedere stempel – bij rode gerechten – zegt eigenlijk niet zo heel veel, maar zorgt ervoor dat er extra aandacht gaat naar de rode gerechten. De gerechten die graag meer verkocht worden. Daarnaast maakt het de kaart wat speelser.

  menukaart-accenten-slim

 • Illustraties & quotes.

  Iets wat je op steeds meer menukaarten ziet, en een trend die ik enorm toejuich, zijn illustraties. De illustraties die hier gekozen zijn, benadrukken de versheid van de ingrediënten. Daarnaast staan er op iedere pagina quotes, die aandacht schenken aan de herkomst, originaliteit en zorg voor de bereiding. Een vleugje humor ontbreekt niet. Bijvoorbeeld deze:

menukaart-beste-quote

 • Iconen

  Tot slot: de declaration (ingrediënten/allergie informatie) is grappig. Bekijk bijvoorbeeld het icoontje dat aangeeft dat er varkensvlees in een gerecht zit: “Contains pork”. 

Menukaart review – tips: wat zou ik anders doen?

Prijzen

Natuurlijk spot ik ook op deze menukaart verbeterpunten. Een van de belangrijkste punten is de weergave van de prijs. De belangrijkste taak van de menukaart is gasten helpen kiezen voor een gerecht dat ze graag willen eten, ze lekker lijkt. In plaats van ze helpen kiezen voor het gerecht met de prijs die ze willen betalen. Heel slim is er al geen gebruik gemaakt van een valutateken. Er staat bijvoorbeeld geen CHF of €-teken voor of achter de prijs. Maar nog steeds gaat er veel aandacht naar de prijs. Dat komt door het grote lettertype dat dikgedrukt is, de decimalen achter de komma en de plaats van de prijs.

 

Toetje

Ah, nog een leuk dingetje (misschien ook wel iets voor jou): de dessertkaart. Voor de gasten die eigenlijk al vol zitten maar toch een dessert willen proeven: een ‘lepeltje dessert’. In dit geval een lepel tiramisu, geserveerd met koffie of thee. Een leuke manier om gasten die anders ‘nee’ zouden zeggen tegen het dessert, toch nog iets kleins te verkopen. Yes, werkte bij mij ook. 😉

beste-menukaart-dessert-tip

En…je bent bij het einde van dit artikel aangekomen. Wat kun je nu doen? Optie 1: verder lezen!

 

Of misschien vind je mijn nieuwe masterclass interessant. Ik laat je zien hoe één van mijn laatste klanten +28.911,55 euro extra omzet draaide in de eerste maand met de nieuwe menukaart. En geef je concrete tips die je direct kunt toepassen op jouw menukaart.

Reserveer nu met 20 euro korting >>